Home

Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum te Valkenswaard op dondermiddag 28 maart

Donderdag 28 maart 2019 - Seniorencie

VWaard
Op donderdag 28 maart hebben we met 14 man (en vrouwen) dit interessante museum bezocht. Het museum kent  twee collecties: Het Valkerij Museum geeft een beeld van de valkerij in de periode 1650 – 1850, een periode waarin koningen en hoge adel hun gasten vermaakten met het "vederspel". Het Sigarenmakerij Museum geeft een beeld van de ontwikkeling van de sigarenmakerij in Valkenswaard vanaf 1865 tot de neergang.

We worden hartelijk verwelkomd door onze gastheren en meteen doorgestuurd naar de videozaal voor een presentatie over de Valkerij. Hierna leidt een deskundige gids ons rond langs de vele bezienswaardigheden.  Zo maken we kennis met de wijze waarop roofvogels (meestal valken) worden gevangen en afgericht om daarna voor hoge prijzen verkocht te worden aan vorstenhuizen in Europa. Een goede valkenier kon er in die tijd schatrijk mee worden en stond in hoog aanzien in het Valkenswaardse. Wist u dat de plaats lang geleden Verkensweerd heette en daarna vanwege de valkerij is veranderd in Valkenwaard? Onder de valken is de witte geervalk het populairst vanwege zijn fraaie witte uiterlijk en hoge opbrengst. De valkenier gebruikt bij het africhten hulpmiddelen zoals de langveter, de huif en de loer. De uitdrukking iemand een loer draaien vindt zijn oorsprong in de valkerij.
In 1850 is de tijd van de valkerij voorbij. Een rijke Engelse valkenier Richard Hamond, een tijd lang woonachtig in Valkenswaard, overlijdt in 1845 en laat een flink kapitaal van 24.000 gulden na aan Jan van Best. Deze Jan van Best richt in 1865 de eerste  sigarenfabriek van Valkenswaard op.

Na de pauze bezoeken we de tweede collectie wederom rondgeleid door een (andere) deskundige gids. Deze man heeft zelf jarenlang bij Willem II gewerkt en is het ambacht niet verleerd. In een kleine werkplaats demonstreert hij ons hoe een sigaar wordt gemaakt. Hij doet dit met de hand, tegenwoordig gebeurt  alles machinaal in grote fabrieken. Uit de componenten binnengoed, dekblad en omblad fabriceert hij met de hand een verse sigaar. Aansteken is niet geoorloofd in verband met de brandveiligheidsvoorschriften.
Valkenswaard heeft in het verleden tientallen sigarenfabrieken en fabriekjes gekend. Eén fabriek (Willem II) is nog in bedrijf maar onder een andere naam (Swedish Match Cigars) en de productie is verhuisd naar het Belgische Houthalen.

Seniorencie.

Foto's 31x

- Activiteiten -


Monday 21 juni 2021