Home

Museum Bevrijdende Vleugels te Best

Donderdag 27 juni 2019 - Seniorencie


Een select gezelschap van negen covs-leden (drie leden moesten op het laatste moment afmelden) heeft op donderdag 27 juni een bezoek gebracht aan Museum Bevrijdende Vleugels te Best. Dit museum richt zich op één van de belangrijkste gebeurtenissen die de vorige eeuw in Nederland heeft plaatsgevonden: Operatie Market Garden, een offensief ingezet door de geallieerden in september 1944 die leidde tot de bevrijding van Zuid-Nederland. 

We worden welkom geheten door onze gids Ad. Ad komt uit Rooi (Sint-Oedenrode) en heeft als jochie van vijf de tweede wereldoorlog meegemaakt. Ad vertelde dat zijn vader in het verzet zat en dat het ouderlijk huis onderdak bood aan een joods gezin maar ook aan enkele gevluchte Duitse soldaten. Hij vertelde dat zijn moeder de afwas regelde door deze joodse mensen te laten afwassen en de Duitse soldaten te laten afdrogen. En dat ging in goede harmonie.
Vervolgens leidt Ad ons rond door drie grote hallen langs een indrukwekkende collectie tanks, voertuigen, vliegtuigen, ander wapentuig en langs zeer veel informatiemateriaal (met name foto's) over operatie Market Garden. Zo maken we kennis met Waco's (paragliders om manschappen te droppen in vijandelijk gebied), met de M4 Sherman-tank (Amerikaanse tank ingezet door geallieerde troepen), de Engelse Spitfire, vele legerjeeps waaronder de Duitse Kübelwagen en de V2 raket. Pronkstuk van het museum is de imposante Dakota C-53 Skytrooper. Dit vliegtuig werd ingezet bij het droppen van soldaten en materieel. De Dakota ziet eruit als nieuw, is technisch perfect in orde en kan van binnen worden bezichtigd (zie foto).
Vermeldenswaard is ook het verzetswerk van Ton Kuyper van rijwielhandel Kuyper te Veghel (zie foto). Dankzij zijn inspanningen kon de opgeblazen brug over de Zuid-Willemsvaart in Veghel snel worden herbouwd en konden de Amerikaanse soldaten hun opmars voortzetten.
Na Ad te hebben bedankt sluiten we af met een hapje en een drankje op het terras van 't Boshuys.
Volgende uitstapje is gepland op donderdag 19 september naar wijngaard Domaine Les Damianes in Sint-Oedenrode.

Foto's (20x)

 

Clubblad
Arbitraal nr.1 - 2020 

 

KNVB OFFICIAL PORTAAL


AVE logo

 

 

hollandsevelden 29x323De Scheidsrechter
Jaargang 87 | NR. 9 | December 2019

- Activiteiten -

Saturday 04 april 2020