Home

Domaine Les Damianes te Sint Oedenrode

Donderdag 19 september 2019 - Seniorencie

RooiseheidewijnOp 19 september j.l. hebben we met 17 man sterk een bezoek gebracht aan de wijngaard van Fons van Boxmeer in Sint Oedenrode. De wijngaard draagt de chique naam Domaine Les Damianes en is gelegen aan de Damianenweg vlakbij het Damianenklooster. Fons is van oorsprong metselaar maar heeft daarnaast altijd een drankenwinkel gehad gespecialiseerd in whisky en port. In 1985 krijgt Fons het lumineuze idee een wijngaard te starten en plant hij de eerste druivenstokken.

Na een aantal jaren wordt duidelijk dat het experiment met het druivenras Riesling succesvol is. In overleg met Dhr. Göbel, een wijnbouwingenieur uit Valwig a/d Moezel, besluit Fons het professioneler aan te pakken. Hij laat een vijver uitgraven en bouwt daarom heen terpen van leem, zand en moer. Op deze manier creëert hij zijn eigen microklimaat. Op de hellingen van de terpen worden druivenstokken geplant. Door elk jaar meer te planten, groeit de opbrengst aanzienlijk. Ook worden de druivenrassen Dornfelder en Regent (blauw) toegevoegd, waarmee rosé en rode wijn geproduceerd kan worden.

We worden ontvangen in De Veuster. Deze ondergrondse wijnkelder heeft Fons zelf ontworpen en gebouwd. De kelder is genoemd naar Jozef De Veuster uit Tremelo te België. Deze man staat beter bekend als Pater Damiaan, een Belgische pater van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria en is een bekend missionaris (door zijn werk voor leprapatiënten). In België wordt op 10 mei zijn feestdag gevierd.

Na een kop koffie leidt Fons ons rond over zijn 7 hectare grote terrein. We beklimmen de terpen waarop de wijnranken zijn geplant en Fons laat ons zien hoe de witte Riesling en blauwe Dornfelder en Regent tot wasdom komen. Fons probeert zo biologisch mogelijk te boeren maar soms moet de meeldauw worden bestreden met zwavel. We zijn er op het juiste moment want een dag later start de oogst van de Regent en begin oktober volgt de Riesling. Wijn maken doet Fons niet zelf. Hij heeft afspraken gemaakt met een wijnproductiebedrijf in Duitsland. Daar worden de kisten met druiven naar toe vervoerd en vindt de vinificatie plaats: Rosé, witte wijn en rode wijn.

Ten slotte gaan we terug naar De Veuster voor een proeverij. De echte vinologen onder ons kijken, walsen, ruiken, slurpen, proeven en slikken de wijn door of spugen het uit in de daarvoor gereedstaande kelken.

Na Fons te hebben bedankt keren we huiswaarts, de meesten met de auto maar we hadden ook een deelnemer die de fiets had genomen!

Foto’s 16x (Bron: Peter Houdijk)

Clubblad
Arbitraal nr.1 - 2020 

 

KNVB OFFICIAL PORTAAL


AVE logo

 

 

hollandsevelden 29x323De Scheidsrechter
Jaargang 87 | NR. 9 | December 2019

- Activiteiten -

Saturday 04 april 2020