Home

Seniorenclub op bezoek in het vernieuwde en uitgebreide DAF Museum

Maandag 18 november 2019 - Seniorencie

Museum Truckhal

Donderdag 14 november hebben we met 20 personen het DAF Museum te Eindhoven bezocht. De stemming zat er goed in toen men zag hoe het museum een metamorfose had ondergaan. Als gids trad Toon Habraken op. Na een uitleg over het gebouw en de bedrijven die er in het verleden gevestigd waren (onder andere bierbrouwerij De Valk en IJsfabriek Ant. Coolen & Co) gingen we naar de werkplaats waar de gebroeders Van Doorne zijn begonnen (genaamd De Smidse). De oude gereedschappen en materialen die bewaard zijn gebleven riepen bij velen nostalgische gevoelens op. Ook was de originele leenovereenkomst van 10.000 guldens aan Wim en Hub van Doorne te lezen waarmee zij hun bedrijfje (productie van aanhangwagens) zijn gestart. Dit bedrijfje zou later uitgroeien tot het DAF concern.

In 1949 is DAF gestart met de productie van trucks. De trucks stonden opgesteld in een tijdlijn, aangevuld met militaire voertuigen, autobussen en trucks uit de rally Parijs-Dakar. De Vipre-bus, geheel door vrijwilligers opgeknapt tot zelfs de stoelen aan toe, trok de bijzondere aandacht. In de door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven geopende nieuwbouw stonden oud en nieuw van DAF gebroederlijk bij elkaar.

Na gezamenlijk een kopje koffie gedronken te hebben begonnen we aan de afdeling personenwagens. Daar stonden de eerste Dafjes 600 die in 1958 werden gepresenteerd op de RAI. Verder waren vrijwel alle gemaakte types vertegenwoordigd. Ook de 1 miljoenste door DAF geproduceerde personenauto stond mooi versierd opgesteld. De uitleg over de werking en later de productie van de door de DAF uitgevonden traploze aandrijving van de Variomatic trok veel aandacht.

Ook stonden er bijzondere personenwagens opgesteld om een indruk te geven wat er is gebouwd op basis van het DAF-concept: de strandwagens van de Koninklijke Familie en van multimiljonair Aristoteles Onassis (hij gebruikte het voertuig om zijn vrouw Jacky Kennedy het hof te maken). Ook was de auto aanwezig die de avond ervoor op TV te zien was geweest in de London-Sydney rally. Verder waren er race- en rallyauto’s, Pony’s en andere futuristische modellen te zien.

Na de rondleider bedankt te hebben voor zijn prima uitleg, hebben we nog gezellig even bij elkaar gezeten.

Dit was het laatste uitje van de senioren van 2019. De organisatoren waren blij met de complimenten van de deelnemers over het programma dit jaar. Er zijn nu in totaal 14 uitjes georganiseerd en daar hebben in totaal 189 personen aan deelgenomen.

Foto’s 43x (Bron: Peter Houdijk)

- Activiteiten -


Friday 23 februari 2024