Home

Christ van de Donk krijgt gouden fluit op scheidsrechterscongres te Helvoirt

Zondag 12 januari 2020 - Redactiecie

Congres 12012020Hij heeft al veel onderscheidingen gekregen in zijn leven, zelfs van Koninklijke aard, Christ van de Donk. Sinds zaterdag 11 januari mag hij zich de trotse bezitter noemen van de Gouden Scheidsrechtersfluit. Deze vorm van waardering werd hem, tegelijk met een mooie oorkonde, overhandigd tijdens het derde Scheidsrechterscongres van de COVS in het KNVB-district Zuid I.
Voor de soort van oeuvreprijs waren nog drie (oud-)scheidsrechters genomineerd. Dat waren Peter Govers (Tilburg), Levien de Groote (Schapenbout, Zee) en Piet Janssen (Bavel). De uitverkiezing was vooral voor de massaal opgekomen leden van COVS Eindhoven het hoogtepunt van het congres, dat plaatsvond In het als altijd gastvrije hotel Guldenberg in Helvoirt. Christ is al sinds jaar en dag betrokken bij het wel en wee van COVS Vereniging en ook landelijk wordt zijn aanwezigheid altijd en reeds heel lang gewaardeerd. In zijn dankwoord zei de zeventiger uit Veldhoven dat de kandidatuur op zich al een verrassing voor hem was. Hij betrok ook de ‘concurrenten’ bij zijn praatje, want hun staat van dienst mag er eveneens zijn. Christ zei verder te hopen dat het congres vooral de jeugd verder zal stimuleren. Zodat die wellicht in zijn voetsporen kan treden.

De Gouden Fluit werd overhandigd door wethouder Adrienne Verschuren van de gemeente Haaren, waar Helvoirt onder valt. Aan haar ‘maidspeech’, die voorafging aan de uitreiking, leek geen eind te komen. Ze begon en besloot die met een pleidooi voor meer aandacht voor vrouwen en meisjes in het voetbal in het algemeen en de scheidsrechterij in het bijzonder. Verschuren voelde zich als een vis in het water tijdens het congres, omdat ze zelf al jaren actief is in de voetbalwereld. Ze was blij dat Sterre Bijlsma (Wilhelmina Boys, Best) zich zo ontwikkelt dat ze in haar een toekomstig boegbeeld ziet  (https://twitter.com/almverschuren/status/1215961532510736385). Ook prees ze het talent Bjorn van Osch uit Haaren, dat ze ooit zelf een tijdje heeft mogen begeleiden (https://twitter.com/Bjorn_scheids/status/1209972594704814082).  Zowel Sterre als Bjorn waren in Helvoirt.
Er stond uiteraard veel meer op het programma tijdens het congres, dat door 224 (!) mensen uit het arbitrale metier werd bezocht. Kevin Blom (nooit geweten dat hij de Nederlandse scheidsrechter is met de meeste buitenlandse wedstrijden achter zijn naam) gaf tekst, uitleg en wedstrijdfragmenten bij het thema hands. En hij mocht en passant reclame maken voor ‘De fluitende leider’, zijn boek, dat hij bovendien voor de fans wilde signeren. Zijn collega Rob Dieperink hield een fris en zeer onderhoudend betoog over communicatie. De zaal luisterde er met plezier naar en deed zelf ook geregeld mee door vragen te stellen en in te gaan op de gespreksonderwerpen (lees: video’tjes) die Dieperink aanbood.
Een tweede workshop stond in het teken van spelregels en het was een goede zet om die te laten verzorgen door de Rotterdamse Scheidsrechters Vereniging, die je op dit gebied echt helemaal niks wijs kunt maken. Bovendien heeft ze in Colin Prooi een presentator in huis, die er de vaart en het plezier inhield. En dat terwijl de vraagstelling niet altijd even makkelijk was.
‘Onze’ (althans in de ogen van  al wat COVS Eindhoven was) Gerrie van Essen boeide zijn toehoorders drie keer drie kwartier met een workshop over mentale weerbaarheid. Mede aan de hand van persoonlijke ervaringen legde de inwoner van Best een verband tussen wat scheidsrechters en agenten zoal mee kunnen maken (https://twitter.com/WijkagentVEW/status/1216280978324381701). Het maakte bij sommige aanwezigen veel los en het leidde tot interessante discussies met de in vol ornaat aangetreden agent.
Vanzelfsprekend werden nog meer zaak aan de man (en vrouw) gebracht. Zo was er ook het boek ‘Cool als Collina’ te koop, net als kleding en tassen. Maar ook onder meer de headset van AXIWI, het bedrijf dat één van sponsors van het evenement was en zijn naam heeft verbonden aan de Gouden Fluit. Waar scheidsrechters zijn, is er altijd wel strijd en wil ‘men’ winnen. In het dorp waar de ouders van Vincent van Gogh hebben gewoond, was het niet anders. Er was namelijk een loterij, die trouwens één van de vele onderdelen deze dag was waarbij de zusterverenigingen Eindhoven en Valkenswaard eendrachtig samenwerkten met de landelijke belangenvereniging.  De hoofdprijs bestond uit een arrangement voor twee personen inclusief twee overnachtingen, ontbijt en diner. Deze werd beschikbaar gesteld door de directie van De Guldenberg. Hoezo gastvrij?

Tekst en Foto : Hans Janssen

- Activiteiten -

Friday 01 december 2023