Home

Bezoek aan Philips Museum is zeer de moeite waard

Maandag 6 november 2023 - Redactiecie

De kop is eraf voor de nieuwe activiteitencommissie van SV Brabant-Zuidoost. Op vrijdag 3 november stond het eerste uitstapje van voorheen de seniorencommissie op de agenda. Zes leden deden eraan mee, twee van hen werden vergezeld door hun vrouwen. Het programma vermeldde een bezoek aan het Philips Museum.


Dat staat in Eindhoven. Uiteraard zou je zeggen. Besef wel dat één van de grondleggers van dit wereldwijde bekende concern uit het Gelderse Zaltbommel afkomstig was. En dat eerst Breda in beeld was voor een gloeilampenfabriek, waarvan het idee overigens afgekeken was van onze oosterburen, maar terzijde.

Hoewel terzijde, het was één van de vele interessante details die Wim Heijmans deelde met de achtkoppige delegatie van SVBZO. Dat deed de ex-medewerker van Philips met verve en bevlogenheid. Wat wil je na 35 jaar trouwe dienst bij het bedrijf dat het tegenwoordig vooral van zijn zorgkennis en -producten moet hebben. Veel divisies zijn afgestoten, onder meer ASML in Veldhoven is er maar wat blij mee.

In oorsprong concentreerden de gebroeders Gerard en Anton Philips zich vooral op (gloei)lampen. Van die pionierswerkzaamheden zijn echt nog originele delen van de binnen- én buitenkant van het museum aan de Emmasingel bewaard gebleven.

De 75-jarige Heijmans moest met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de koninklijke onderneming stappen. (Zo was er onder meer voor de relatie met Prins Bernhard - gelukkig maar - weinig tijd.) In een kleine anderhalf uur moet je wel keuzes maken. Ons groepje maalde er niet om. Veel van wat de gids vertelde, was een feest van herkenning. En Heijmans op zijn beurt stond af en toe zelfs te kijken wat hij aan reacties kreeg.

Zo werd het een leuke en interessante visite op de heilige grond in hartje 040. Je zou bijna zeggen dat de thuisblijvers ongelijk hadden, maar iedereen heeft zo zijn redenen om zich bij activiteiten te laten zien. Weet wel dat de activiteitencommissie bestemmingen uitzoekt die voor jong en oud de moeite waard (kunnen) zijn.

In nummer 7 van De Scheidsrechter, die over een paar weken verschijnt, ook nog een verslag. 

Foto's: 6x

Hans Janssen

- Activiteiten -

Friday 01 december 2023